Upravljanje bančnih stroškov...in ostalih stroškov gospodinjstva

Spoštovani ,

Vsak med nami lahko veliko naredi z malimi spremembami, sicer bodo za to poskrbeli veliki - oni bodo odločali za male in...v korist koga bodo odločali ?  

Posameznik je odgovoren za vse vidike svojega življenja, in vsaka odločitev ima vsaj dva vidika - finančni in čustveni. zato je uvajanje sprememb tako mukotrpno. Tudi pri meni je to trajalo in trajalo, zato vem da odločitev ni lahka. Ampak, tisoč je razlogov, da nekaj ne narediš, samo eden je, da to narediš.

V decembru 2014 sem zamenjal svojo banko, ki sem ji bil zvest kar 23 let. O zamenjavi sem razmišljal, a nisem ukrepal.

Nekaj dejstev. V Sloveniji je pri bankah in hranilnicah odprto cca 2 mio transakcijskih računov (v nadaljevanju: TRR). Od tega cca 1,8 mio TRR fizičnih oseb (v nadaljevanju: FO) ter več kot 163.000 TRR pravnih oseb (v nadaljevanju: PO) in samostojnih podjetnikov (v nadaljevanju: S.P.). Številka za TRR FO v pri večini bank in/ali hranilnic ni javna infomacija, zato je to ocena, a dovolj točna.

Na kratko: v primeru našega gospodinjstva so se mesečni bančni stroški ZNIŽALI za 14 € v primerjavi z bančnimi stroški pred zamenjavo. Letno to pomeni kar 167 € bančnih stroškov manj.                                                        

Kako izračunamo košarico osnovnih bančnih stroškov za tipičnega potrošnika? 

`Tipičen´ slovenski potrošnik opravi:

-         na svojem bančnem računu na mesec šest (6) plačil z univerzalnim plačilnim nalogom (UPN - od tega štiri plačila z vrstico OCR),

-         eno plačilo izvede z direktno obremenitvijo in

-         eno s trajnim nalogom. 

-         Poleg tega trikrat na mesec dvigne gotovino na bankomatu druge banke in

-         uporablja kartico z odloženim plačilom.

KOŠARICA BANČNIH STROŠKOV 

Koliko je ta znesek v vašem primeru- to lahko preverite in primerjate na zavihku BANKE, kjer najdete povezavo do osnovnih bančnih stroškov. Na povezavi lahko s pomočjo nadomestil, ki jih zaračunavajo banke preverite svoje mesečne bančne stroške pri poslovanju s transakcijskim računom. Konkreten izračun si lahko naredite na povezavi PRIMERJAJTE STROŠKE POSLOVANJA Z BANČNIM RAČUNOM

 

 

OPTIMIRANJE OSTALIH STROŠKOV GOSPODINJSTVA (tudi stroški zavarovanja in pokojninskega varčevanja...)

Ko sem optimiral ostale "nebančne" stroške našega gospodinjstva (trije člani dva homosapiensa in ena mačka...). Tukaj je prihranek (lahko) še veliko večji. Koliko gospodinjstev je v Sloveniji ?  Po stanju 1.1.2011 je v Sloveniji čez 813.000 gospodinjstev in vsako od njih ima povprečno 2,48 člana (mačji in pasji člani niso šteti...).

Kaj sem še naredil glede optimiranja stroškov gospodinjstva:

- optimiral sem svoje ŽIVLJENJSKO ZAVAROVANJE in preveril RENTO, ki jo lahko pričakujem iz tega (leto 2015)

- prodal sem AVTO (feb 2015) (gospodinjstvo ima sedaj EN avto namesto, dveh...)

- optimiral sem svoje POKOJNINSKO VARČEVANJE (zavarovanje) - varčevanje v II. pokojninskem stebru bom zamenjal z individualnim varčevanjem v III. pokojninskim stebru.

Ampak, kvaliteta življenja se je kljub "odpovedovanju" v obliki optimiranja celo izboljšala, čeprav smo imeli v gospodinjstvu tudi precej hudih življenjskih preizkušenj... 

 

Lep dan še naprej,                                                                    

Stojan Zorzenone, Etični bančnik

p.s.

še link do mojega bloga »FINANČNA GOSPODINJA, poklic prihodnosti«.  Knjiga v nastajanju...

http://financialhousekeeper.blogspot.com/

Pridružite se mi FB strani !   

Sledite mi na Twitterju !